Case study

Meerlenhof Kortrijk

Bekende handelszaak wordt meergezinsoase aan het water

Een halve eeuw lang was de handelszaak ‘Meyhui’ in Kortrijk een bekend adres voor tafeldecoratie. De ligging van de nu vrijgekomen site is ideaal voor een vernieuwend woonproject: vlakbij het Buda-eiland – sinds enkele jaren een belangrijke kern van stadsvernieuwing – en met zicht op een (niet meer gebruikte) arm van de Leie. De gebouwen van de voormalige winkel, de showroom en magazijnen worden waar mogelijk geïntegreerd in ‘Meerlenhof’. Verder staan in het project ontgroening en ontharding centraal.

Klant Meyhui International Trade
Architect TM Link Lab & Markland
Interieur Stay Studio
Stabiliteit BM Engineering
Technieken BM Engineering
Locatie Kortrijk
Statuut Werffase

Linksvoor op de site zijn deels nog de oorspronkelijke bedrijfsgebouwen van het voormalige ‘Fabrique de plaques photographique Léaucourt’ uit 1894 te zien.  De helft van de gevel van Léaucourt werd een eeuw geleden al afgebroken, om plaats te maken voor een eenvoudigere en vlakkere variant. Beide gevels worden in ere hersteld. De achterliggende magazijnen zullen na sloop ruimte geven aan vijf grondgebonden eengezinswoningen. De bewoners zullen vanaf hun eigen tuin ook kunnen doorsteken naar de gemeenschappelijke groene ruimtes achteraan.

De façade aan de rechterkant – de showroom van de tafeldecorateur – bestond uit een gevel met strak geritmeerde etalages. De nieuwe gevel gaat uit van dezelfde ritmering. Witte baksteen in verschillende uitvoeringen wisselen elkaar af en refereren aan de historische gebouwen. Het bronskleurige aluminium is een knipoog naar het kenmerkende schrijnwerk van de handelszaak. Dit nieuwe gedeelte brengt 13 Leie-appartementen onder.

Achterliggend, in de tuin, wordt één magazijn omgevormd tot nog 6 nieuwe park-appartementen. Een vrijgehouden tussenruimte tussen de historische façades en het nieuwe gedeelte geeft toegang tot de gemeenschappelijke tuin en breekt enigszins de lengte van de gevel. Bijkomend voordeel is dat voorbijgangers visueel kunnen meegenieten van het nieuwe groengebied.

Met deze reconversie blijft een voormalig stukje Kortrijks handelserfgoed voortleven, in de gedaante van een hedendaags woonproject voor 24 gezinnen die vlakbij de stad in een rustige omgeving kunnen wonen. Het hele project wordt CO2-neutraal, onder meer door met geothermische warmtepompen te werken. Meerlenhof verwijst naar het fluiten van de merel. Met zijn 2500 m² groen wordt het ongetwijfeld ook een plek in de stad waar vliegende vrienden zich thuis kunnen voelen.

 

Programma in detail

Bouw van een appartementsgebouw

(13 appartementen & parkeerkelder)

Verbouwing van een commercieel gebouw tot een klein woongebouw

(6 appartementen)

Verbouwing van een bestaand gebouw tot eengezinswoningen

(5 appartementen)

Garage en fietsenstalling op gelijkvloers